دوخت های سنتی

کمند دوزی

کمند دوزی

دوخت سنتی کمند دوزی

برای شناخت هر چه بهتر کمند دوزی  ابتدا معنی لغوی آن را بررسی می کنیم. کمند در لغت نامه دهخدا به معنی ریسمان و طنابی است که در گردن خصم انداخته و او را به جانب خود می کشد. در زبان پهلوی به آن طناب با گره متحرک گفته میشد. همانطور که پیش تر گفته شد کمند دوزی یکی از انواع دوخت های سنتی و اصیل ایرانی است. این دوخت مکمل دوخت های دیگر محسوب می شود و دوخت مستقلی نیست.در واقع روش کار در کمند دوزی به این صورت است که با استفاده از قیطان ابریشمی، پشمی، منجوق یا سرمه بعد از اجرای انواع طرح ها و حواشی به عنوان آخرین حاشیه، دور دوخت های داخل متن و خارج متن دوخته شده و به این ترتیب قسمتی از سفیدی حاشیه یا کلیه حواشی دیگر را احاطه می کند و به نحوی قاب دوخت می شود.

 

 

 

تاریخچه کمند دوزی:

این دوخت قدمت زیادی در ایران دارد.  آثار به جا مانده از حجاری‌ها و نقش برجسته‌های تخت جمشید  نشانگر رواج این نوع دوخت در آن دوره می‌باشد.

در دوره‌ی اشکانیان نیز با توجه به رواج پارچه‌های زربفت و توسعه‌ی صادرات آن، استفاده از قیطان‌های ابریشمی و گلابتونی در حاشیه سازی‌ ها، بیشتر مورد توجه قرار گرفته و در تزیین لباس‌ ها، بقچه‌ ها، سوزنی‌ ها و حاشیه ی پرده ها از این نوع دوخت استفاده گردید. این نوع دوخت زمانی که کاغذ از طریق چین و سمر قند به ایران رسید و در نتیجه با ایجاد گارگاه‌های کاغذ سازی، تحولی در امر کتابت و کتاب آرایی به وجود آمد و استفاده از طرح‌ های هندسی نیز در انواع دوخت‌ ها رایج و در نتیجه در این دوره کمند دوزی نیز به عنوان مکمل دوختی در میان دوخت‌ ها بیشتر رایج گردید.

منطقه جغرافیایی: اجرای این دوخت در تمام مناطق دوختی رایج بوده و منطقه به خصوصی ندارد. از این نوع دوخت ها در موزه‌ های دنیا و ایران به خصوص در موزه هنر ها ی تزیینی به وفور دیده می شود.

این نوع دوخت بیشتر با دوخت هایی از قبیل : قلاب دوزی ، تکه  دوزی ، پته  دوزی یا سلسله دوزی ، بخارا دوزی ، آجیده دوزی ، کتیبه دوزی ، بلوچ دوزی ، منجوق دوزی ، سرمه دوزی ، ملیله دوزی ، گبردوزی ، مضاعف دوزی ، گلابتون دوزی ، ده یک دوزی و بلیش دوزی .
همان طور که در بالا اشاره شد این دوخت به عنوان یک دوخت مستقل و جدا نیست بلکه به صورت مکملی در میان دوخت ها مطرح می باشد.

 

 روش کار کمند دوزی

نحوه ی اجرای کار به این صورت است که : پس از طراحی و نقش پردازی روی پارچه ، روی طرح جدول ، قیطان گذاری یا فیتیله گذاری کرده و به فاصله معینی از هم با کمک نخ های گلابتون زرین یا سیمین و یا نخ های ابریشمی الوان بست می زنند .
در بست زنی گاهی اوقات به عنوان نمود بیشتر کار و تزیین بخشیدن بیشتر به دوخت ، بست ها را به این صورتی که نخ های گلابتون را ده به ده دسته نموده و پس از قرار دادن آن با فاصله ی معین روی کمند ، آن را روی زمینه پارچه بخیه می زنند . بخیه ها نیز با استفاده از نخ گلابتون و یا نخ هم رنگ زمینه با ظرافت خاصی زده می شد که هیچ گونه نمودی نداشته باشد گاهی برای اجرای کمندهای عریض ، از دو یا سه لایه قیطان کنار هم استفاده می نمایند .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *